REDEFINE BEAUTY?

Jag hamnade av en slump på en blogg om en amerikansk kvinna som gått från överviktig till underviktig (anorexia) och sen kämpat sig tillbaka till vad hon kallar för kurvig/knubbig.

Det är en fantastisk resa hon gjort men jag reagerade starkt på bloggens namn: ”Redefine Beauty”. (Dvs, ”omvärdera skönhet”, svensk översättning). Detta är något som många använder sig av då de bloggar, lägger upp bilder på sig själva eller när de kritiserar andra människor som de definierar som samhällets perfektion av en människa.

Jag undrar:

Varför ska vi behöva omvärdera vad skönhet är? Är det bara jag som inte förstår vad hon menar med det? För skönhet för mig är inte size 0. Det har det aldrig varit och det kommer det aldrig bli.

Citat från hennes blogg:

”I have reached a point where I love my body. I love the way I jiggle when I dance, and the way my “curves” look in the mirror. I am in no way societies ideal beauty, but I am me.”

Tydligen så är hon inte vad hon själv anser är samhällets skönhetsideal. Jag undrar, vem avgör vad samhällets skönhetsideal är? Det är ju vi allihopa – hon också. Genom att skriva som hon skriver så målar hon upp en bild av att alla i samhället anser att man ska vara skinny. Det är ju bullshit.

Jag har aldrig, som vuxen, känt mig tvungen att vara skinny eller formlös. Jag tittar aldrig på en modell och tänker ”jag önskar att jag såg ut så där”. Jag anser inte att kvinnor som går modevisningar har en perfekt kropp. De är bara jävligt bra klädgalgar.

Fråga vilken man som helst i världen vad han anser är attraktivt hos en kvinna och lyssna sen noga på vad han svarar. Sen frågar ni en annan man. Och sen en till man. Och en till. En till igen. Sen frågar ni 30 stycken män vad de tycker är attraktivt hos en kvinna.
Ni kommer att få lika många svar som antalet män ni frågar. (Samma gäller om man frågar kvinnor.) Vet ni varför?

Det är för att vi alla gillar olika. Alla olika former, längder, färger och detaljer. Vi går igång på olika saker. Vi faller för olika saker. Vi brinner för olika saker.

Så sluta säg att samhället har ett krav på oss att vi ska vara skinny och svältande. Bara för att tidningar ger oss tips på att gå ner i vikt och visar bilder på smala modeller så behöver inte samhället anse att det är rätt. De är bara en del av media som säger så. Det finns media som säger att vi ska hata män också. Och media som säger att vi ska hata invandrare. Det skiter vi ju i så varför ska vi få för oss att de ”smala åsikterna” stämmer?

Låt inte tidningar styra era åsikter. Låt inte någon annan få er att tro att ni inte duger som ni är. Ta hand om er och arbeta för en bra hälsa men glöm bort att ni måste passa in i någon dum mall.

Det finns ingen mall. Det är något som tjejer får för sig. Precis som de tror att de måste se ut som de gör på tv för att ha ett värde, stöna lika högt och knulla lika snyggt som de gör i p-rullar för att räknas som ett bra ligg och att de måste spendera hela dagen med att suga in magen för att slippa skämmas för att den inte är platt.

Nej, sluta gnäll och skyll ifrån er nu, tjejer. Ni har makten över era liv och era egna värderingar. Ingen annan kan röra dem. Ni skapar dem, ni förvaltar dem och ni lever sedan efter dem. Ingen annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s