BABY I’M ADDICTED

Jag tittade på en film förra helgen som, mot mitt vetande, handlade om sexmissbruk. Den filmen satte igång en massa tankar i mitt huvud. För det första så var det så smutsigt att följa hur de olika människorna ”utövade” sitt missbruk. Det varbetyngande att se hur en sådan stark lust kunde rinna över i ångest, ”bakfylla” och självhat.

Regissören hade gjort ett bra arbete med att verkligen förmedla hur sexmissbruk är som vilket annat missbruk som helst. Man kunde enkelt dra paraleller till alla andra typer av missbruk, t ex droger (som nu för tiden står mig mer kunskapsmässigt nära än någonsin).

Jag har alltid haft en missbrukarpersonlighet och eftersom jag vetat om det så har jag varit försiktig på alla de områden där man skulle kunna fastna i ett missbruk. Jag brukar det mesta pisset som kan helst ska hålla sig borta från (men absolut  inte droger) men jag är noga med mitt förhållande till det. Det, och mitt medvetande om att jag alltid måste ha ett vakande öga öppet vad gäller alkoholkonsumtion och liknande, har gjort mig uppmärksam och noggrann.

Det jag inte visste när jag gjorde det ”valet” var att missbruk även kan handla om känslor.

Under mina yngre dagar så hade jag alltid nya vänner och pojkvänner. Det var en non-stop hamstersnurra som bara spinnade på fram till det att jag 2010 slog i botten. Hur eller varför det hände vill jag inte gå in på men jag vill dela med mig av den uppenbarelsen jag fick. Jag knatade hem till min lägenhet med ångest och en halv sko efter en av de galnaste nätter jag haft och insåg att jag inte kunde sjunka lägre än så här. Jag hade knarkat människor så länge att jag såg det som okej att bli utkastad och behandlad som piss bara för att få fem minuters värme.

När man får ett sådant uppvaknande och inser att ”hallå, vänta, något stämmer inte här” då blir man ledsen och arg. Man letar anledningar och man söker efter alla de gånger de hänt och frågar sig själv ”varför”.

Det blev min början på att ta mig ur mitt missbruk.

Jag kan i efterhand känna att jag önskar att min mamma och pappa hade pratat med mig om det här. Jag hade ingen aning om hur relationer skulle vara, jag var bara en unge när jag fick min första kick. Det kändes bra så jag fortsatte. Det kan vara en frustration för mig idag att känna att jag hade kunnat sluppit bli så sviken och illa behandlad (och även utsatt i situationer ingen ska behöva utsättas för) om mina föräldrar tagit det där viktiga snacket med mig när jag var liten. (Det är inte ett misstag som jag kommer göra med mina barn, vill jag lova).

Nu är det som det är och jag är idag medveten om vad jag behöver göra för att inte falla i samma gamla spår. Jag har även delat med mig av det till dem som står mig nära, bara för att de ska veta att man inte får behandla mig illa även om jag tillåter det själv. Jag är starkare idag, jag är vuxen nu. Även om det finns dagar då jag saknar kickarna och skulle ge allt för att vara tillbaka så vet jag att jag vet bättre nu än att ge med de känslorna. Jag är för förnuftig för att låta mig nyttjas igen. Jag bär med mig en stopp-skylt dagligen och låter ingen förminska mig.

Så varför tar jag upp detta?

Det är viktigt att vi alla blir medvetna om alla dessa olika uttryck av låg självkänsla och sorg som finns så att vi kan ta hand om varandra. Vi får inte släppa ut våra barn och låta dem utforska världen och sig själva utan medvetandet om missbruk av olika slag. Vi har ett ansvar som vuxna människor – för oss själva och för varandra – om att informera så mycket vi bara kan om de olika uttrycken ett missbruk kan ha.

Idag sitter jag i en grupp men människor i alla olika åldrar 2 ggr i månaden och diskuterar (och gråter) över de missbruken vi har i vår värld. Missbruk vi aldrig valt eller ens skulle kunnat drömma om för några år sedan. Det gör att man får sig en tankeställare. Jag önskar er alla den tankeställaren.

Trevlig helg!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s