HEJDÅ MÖRKA 2015

Så 2015 blev inte vad jag trodde, på långa vägar. Det blev en enda lång sjukdomskamp som jag ännu inte kommit ur till 100%. Det finns stunder då jag rör mig som om jag är alkoliserad, tappar fotfäste och mår dåligt.

Men jag mår så otroligt mycket bättee nu. Jag har återhämtat mig bra, även om det tog tid och var väldigt mörkt ett tag.

Året 2015 var tänkt att vara det mest fantastiska året i mitt liv – och visst kom det bästa jag någonsin gjort ut av det – men riktigt så slutade det inte. 

Jag blev bränd i början av året, sov hela tiden till jag fick så mycket gravidkrämpor så jag inte sov alls och gick in i en mörk tid psykiskt. Sen slog virus på balansinnet till och jag lades in på sjukhus för eventuell stroke, höggravid såklart. Låg med dropp och tappade 5 kg på tre dygn. (Troligtvis så var det här som vattnet i magen försvann och som sen kom att riskera min dotters liv).

Sen skulle rehabiliteringen börja. Jag fick lära mig gå igen, stå igen och att ta mig från plats a till b utan att ramla. Det var en fruktansvärd tid. Varje kväll grät jag för jag var så rädd att inte vakna upp kommande morgon igen. Så mycket dödsångest. Gustav, Lena och mamma var verkigen mina klippor under den här tiden. Båda tog ledigt från arbetet för att hjälpa mig. Jag klarade mig inte själv alls.

Efter rehabiliteringen var jag sängliggandes till jag födde barn. Jag är glad att sommaren var regning för jag såg den bara genom fönstret.

Fyra dagar efter beräknat datum kom sen vår dotter och den första månaden var ren psykisk och fysisk kaos men när hon var ute ut kroppen så började min motorik fungera igen och jag blev äntligen bättre.

Hösten och vintern kom sedan med ljus och kärlek till det lilla barnet och även om sömnlösheten skapat många breakdowns så gick vi ur året med glädjen av att få spendera resten av våra år mer det lilla underbara barnet vi skapat.

Tack 2015 för att du gett mig mer balls men dumma dig för att du gjort mig mer sårbar och rädd inför sjukdomar och döden. 

Tack 2015 för att du höll mig vid liv även när jag trodde det var över men fan för de minnena du för alltid etsat fast i mig.

Tack 2015 för att du visade mig så mycket kärlek genom att pressa både mig och Gustav till gränsen. Jag har aldrig känt mig så älskad som det här året eller varit så säker på att jag hittat rätt människa att dela det med.

Tack 2015 för att du gav oss en dålig jävla sommar – jag hade sörjt en eventuell fin sommar inifrån vårt sovrum.

Tack 2015 för att du tvingade mig igenom allt det svåra för nu vet jag hur stark jag är.

Och tack 2015 för vårt underbara barn. Hon är det bästa som hänt oss, för alltid.

Jag kommer gå in i 2016 med följande lärdomar:

– Det som inte dödar dig gör dig modigare, men det är okej att vara rädd ibland, så länge inte rädslan får styra.

– Vid sorg, skam och tuffa tider så måste jag sluta isolera mig själv. Det är bara dumheter och det förbättrar ingenting.

– Ur det allra värsta kan det allra bästa växa, man måste ha tålamod.

– Kärlek är inte att pussas, skicka hjärt-emojis eller äta romantiska middagar. Kärlek är att sitta sovandes på en stol brevid den man älskar och att hela tiden repetera ”det kommer bli bra”. Eller att lämna sjukhuset för att hellre ligga sjuk brevid den man älskar än att vara närmare den vård man egentligen behöver.

– Kärlek är också en tår som rinner nerför hans kind när han ser sin dotter för första gången och viskar ”hon har mörka ögon”.

– Kärlek är också följande ord, ”du har inget att vara rädd för”. 

– Dålig mat ger inga gravidkilon, de ger vanliga kilon. Stäng truten.

– Jag klarar så mycket mer än jag tror, det måste jag minnas.

Jag önskar er alla ett friskt och lyckligt 2016! 

2 reaktioner till “HEJDÅ MÖRKA 2015”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s